לעזרה משפטית ומקצועית ראשונה או לתיאום פגישה דחופה, התקשרו למשרדנו:
צור קשר :

עבירות הונאה הן עבירות פליליות המבוצעות בכוונה להונות אדם או קבוצה של אנשים, על מנת להשיג רווח כספי, רכוש או תועלת אחרת. עבירות אלו יכולות להתבצע במגוון דרכים, כגון:

  • הצגת מידע כוזב או מטעה, כגון הצגת עצמך כאדם אחר או הצגת מוצר או שירות ככזה שאינו קיים.
  • שימוש במרמה או רמייה, כגון פיתוי אדם להשקיע כספים בעסק שלא קיים או הבטחת הלוואה שלא ניתן לספק.
  • שימוש בזיוף, כגון זיוף תעודות, המחאות או צ'קים.
  • שימוש בהתחזות, כגון התחזות לאדם אחר על מנת להשיג גישה למידע או משאבים.

עבירות הונאה הן בעלות השלכות חמורות על החברה, כאשר הן פוגעות באנשים פרטיים, עסקים וגופים ציבוריים. הן עלולות לגרום לנזקים כספיים, פגיעה במוניטין ופגיעה בביטחון הציבור.

בישראל, עבירות הונאה מפורטות בחוק העונשין, התשל"ז-1977. העונש על עבירות הונאה מגוון, בהתאם לסוג העבירה וחומרתה. העונש על עבירות הונאה קלות יכול להגיע עד שנתיים מאסר, ואילו העונש על עבירות הונאה חמורות יכול להגיע עד 15 שנות מאסר.

דוגמאות לעבירות הונאה נפוצות בישראל כוללות:

  • הונאת ביטוח
  • הונאת מס
  • הונאת כרטיסי אשראי
  • הונאת נושים
  • הונאת פונזי
  • הונאת פירמידה

חשוב לציין כי עבירות הונאה אינן מחייבות פגיעה פיזית בקורבנות. עבירה של הונאה יכולה להתבצע גם באמצעות התנהגות שאינה כוללת אלימות או כוח.

הונאת ביטוח

הונאת ביטוח היא ניסיון של מבוטח או מבוטחת בפוליסת ביטוח, להשיג פיצויים (או הטבת כלכלית אחרת) שלא מגיעים להם. קיימים שני סוגים של הונאות:

  • הגשת תביעות שקריות (למשל, ביום נזקי גוף או רכוש),
  • ניפוח תביעות אמיתיות – הוספת אלמנט שקרי לתביעת ביטוח לגיטימית.

הסוג השני נפוץ יותר, גם כי קל יותר להונות ככה וקשה יותר לגלות את העבריינים, וגם כי יש אנשים אשר מרגישים כי יש להם הצדקה אמיתית לנהוג כך. הם חשים שחברות הביטוח מנצלות ועושקות אותם, ולא רואים את הפסול בביצוע הונאת ביטוח בהיקף קטן.

דוגמאות להונאות ביטוח נפוצות כוללות:

  • ביטוח רכב: אנשים אשר נפצעים בתאונות דרכים, נוטים במקרים מסוימים להגזים בתיאור חומרת הנזק, ואפילו ממש להתחזות. בנוסף, יש כאלה שמעורבים בתאונות מבלי שהיו רשאים לנהוג ברכב, ומצהירים כי לא הם נהגו. מבוטחים גם מנסים לנצל תאונות, על מנת להעלות את חומרת הנזק לרכוש ולקבל פיצויים על נזקים שקדמו למקרים הביטוחיים. הדוגמה הקיצונית ביותר: אנשים שמביימים גניבות כדי לקבל פיצוי על רכבים שהם מתקשים למכור.
  • ביטוח דירה: אנשים תובעים את ביטוח הדירה על אובדן פריט יקר, למרות שזה לא באמת קרה. בנוסף, יש כאלה שמגישים תביעות על נזקים שנגרמו לדירה, אך למעשה הם נגרמו כתוצאה מהזנחה או רשלנות של המבוטח.
  • ביטוח בריאות: אנשים מוסיפים תרופות או טיפולים שאינם נחוצים לרשימה של ההוצאות הרפואיות שלהם, על מנת להגדיל את סכום הפיצויים שהם מקבלים. בנוסף, יש כאלה שמגישים תביעות על נזקים גופניים שנגרמו כתוצאה מתאונות, אך למעשה הם נגרמו כתוצאה ממחלה או מצב רפואי קיים.

השלכות של הונאת ביטוח יכולות להיות חמורות מאוד, עבור המבוטח, עבור חברת הביטוח ועבור הציבור כולו. עבור המבוטח, ההשלכות יכולות לכלול:

  • סירוב של חברת הביטוח לשלם פיצויים,
  • הגשת תביעה נגד המבוטח על ידי חברת הביטוח,
  • הגשת תלונה במשטרה,
  • כתב אישום פלילי,
  • עונש מאסר.

עבור חברת הביטוח, ההשלכות יכולות לכלול:

  • עלייה בתעריפי הביטוח,
  • פגיעה במוניטין,
  • כתב אישום פלילי.

עבור הציבור כולו, ההשלכות יכולות לכלול:

  • עלייה בעלויות הביטוח,
  • פגיעה באמון הציבור בחברות הביטוח,
  • פגיעה ביציבות המערכת הפיננסית.

הייצוג המקצועי ביותר

יניב גבריאל ושות' – משרד עורכי דין ויועצי מס הינו אחד המשרדים המובלים והבולטים בארץ, המונה צוות משפטי של עורכי דין וביניהם כמה מן המשפטנים הבכירים במדינה.
לצורך מתן מענה משפטי מקצועי ודווקני, יניב גבריאל ושות' – משרד עורכי דין ויועצי מס מחולק למחלקות ייעודיות, אשר כל אחת ואחת מהן מתמחה ומתמקצעת בתחום ספציפי וייחודי.מחלקת משפט פלילי, מייצגת את לקוחות המשרד ומלווה אותם בכל שלבי ההליך הפלילי, החל משלבי ההזמנה לחקירה וליווי מלא של הלקוח במסגרת החקירה המשטרתית, ייצוג בהליכי מעצר, וכלה בניהול הליכי המשפט הפלילי עד לסיום התיק.
מחלקת משפט פלילי
, מלווה ומשרתת את לקוחות המשרד אף בהליכים מיוחדים כגון: הליכים למחיקת רישום פלילי, בקשות למתן חנינות, עיכובי הליכים, ליווי הלקוח בפני שירות המבחן, וכן הגשת עתירות אסירים.
בין לקוחות המחלקה הפלילית נמנים חשודים ונאשמים בעבירות שונות ומגוונות לרבות, עבירות אלימות, רכוש, הונאה, סמים וכן עבירות בתחום הצווארון הלבן ולרבות עבירות כלכליות מורכבות.המחלקה הפליליתכוללת מחלקה לקטינים ולנוער אשר ייעודה הוא טיפול בקטינים ובני נוער, שהסתבכו בפלילים.

יניב גבריאל ושות' – משרד עורכי דין ויועצי מס מתמחה בכל מגוון הנושאים של המשפט הפלילי, בין היתר בנושא : עבירות הונאה, כפי שיוסבר להלן :

הונאה היא הטעיה מכוונת של אדם או של קבוצת אנשים, הגורמת נזק למי שהטעו אותו.

המניע להונאה יכול להיות תועלת חומרית למי שמבצע אותה – "קבלת דבר (חפץ או שירות) במרמה", או הנאה מעצם גרימת הנזק. רבים ממעשי ההונאה אינם חוקיים. ההגדרה החוקית הספציפית להונאה נוטה להשתנות בהתאם לתחום השיפוט. הונאות לצורך השגת כספים מאנשים נחשבות לסוג ההונאות הנפוצות ביותר.

במשפט הפלילי, הונאה היא פשע או עבירה אשר מבוצעת בכוונה על מנת לפגוע באדם האחר – בדרך כלל, על מנת להשיג נכסים או שירותים שלא בצדק.

מעשים פליליים אשר עשויים להיחשב כמעשי הונאה:

·         הונאה בעזרת זיוף :

·         גניבת זהות.

·         זיוף תעודות או חתימות לשם שליטה ברכוש לא לך.

·         פרסום שקרי :

·         מכירת מוצר בעזרת תיאור שקרי או דו משמעי שלו (מכירת מאכל עתיר קלוריות תוך תיאורו כדל קלוריות, מכירת חבילה של 95 מוצרים תוך תאורה כחבילה של 100 מוצרים).

·         טקטיקת פיתיון והחלפה (Bait and switch) – הלקוחות מפותים להגיע אל האתר על ידי פרסום מוצר או שירות אשר ניתן במחיר נמוך באופן משמעותי ממחיר השוק, אבל אז נאמר ללקוחות הפוטנציאליים כי המוצר המפורסם אזל אבל כי יש להם מוצר אחר יקר יותר במקומו.

·         "קישוט" קורות החיים בהישגים שלא הושגו.

·         תרגיל עוקץ כגון העוקץ הניגרי.

·         הונאות ממון :

·         הונאת פונזי – סוג של הונאת ממון שבה מובטח למשקיעים החזר השקעה גבוה במיוחד בפרק זמן קצר, אך למעשה כספי החזר ההשקעה המוצגים כפירותיה, משולמים מכספם של המשקיעים העתידיים ואינם אלא החזר חלקי של הקרן. הונאה זו נקראה על שם צ'ארלס פונזי, איטלקי שהיגר לארצות הברית, שהיה הראשון שהרוויח באמצעותה סכומי כסף גדולים.

·         חיוב שקרי.

·         קבלת תשלום עבור סחורות שמעולם לא הייתה כוונה (או יכולת) לספקן.

·         מעילה – הונאת מקום עבודה תוך ניצול האמון המיוחד והסמכויות הניתנות לעובד.

עבירות הונאה הינן מן עבירות חמורות בספר החוקים, אשר חולשות על תחומים רבים, עבירות הונאה הינן מסוג העבירות שנעברות בדרכים שונות ויצירתיות ולכן המחוקק והמשטרה לא בוחלים באמצעים על מנת לתפוס עברייני הונאה ונוכלים.
אחד מהתחומים אשר חולש תחום ההונאה הינו עבירות כלכליות בגופים כלכליים במגזר העסקי ושוק ההון, חקירתן של תופעות מיוחדות של עבירות הונאה, שהתבצעו באמצעים מיוחדים ומתוחכמים ואשר חקירתן מחייבת מומחיות מיוחדת.
  לצורך עבירות אלו הוקמו שני גופים מרכזיים, האחד הינו מחלקה מיוחדת שהוקמה במשטרה – יאח"ה (יחידה ארצית לחקירות הונאה), והשני הינו  בפרקליטות – היחידה לפשיעה כלכלית.
הגופים לעיל מורכבים מבוגרי משפטים, רואי חשבון, כלכלנים, מדעי המחשב, אשר עברו הכשרות ייעודיות במגזר החקירות והמודיעין של המשטרה.

להלן סוגי עבירות הונאה נפוצות :

הונאת נושים

"(א) הנותן במתנה או מוסר או מעביר או משעבד נכס מנכסיו או גורם לאחת מאלה, בכוונה להונות נושה מנושיו, דינו – מאסר שלוש שנים.

(ב) המוכר או מסלק חלק מנכסיו אחרי התאריך שבו ניתן נגדו פסק-דין או צו לתשלום כסף שלא קיימם, או תוך חדשיים לפי התאריך האמור, והכל בכוונה להונות נושיו, דינו – מאסר שלוש שנים."

מעשים שעושה חייב מתוך כוונה למנוע מנושיו להיפרע מנכסיו, אם ע"י העברת הנכסים לאחר או שיעבוד הנכסים, ואם ע"י מכירתם או סילוקם של הנכסים חודשיים לפני מתן פס"ד או צווים המחייבים המחייבים פירעון חוב.

העברת נכסים – מדובר בהעברת הנכס לאחר על ידי נתינתו במתנה, מסירתו או העברתו, או על ידי שיעבודו, וזאת בין שמדובר בכל הנכסים של החייב ובין שמדובר בחלק מהנכסים של החייב.

העונש על עבירת הונאת נושים הינה עונש של עד 3 שנות מאסר.
  קשר להונות
"הקושר קשר עם זולתו להשפיע במרמה או בהונאה על מחיר השוק של דבר הנמכר בפומבי או להונות את הציבור או כל אדם, או לסחוט נכס מאדם, דינו – מאסר שלוש שנים."מדובר בקשירת קשר, כאשר הקשר מדבר על שלוש מטרות, מטרה ראשונה: להשפיע במרמה או בהונאה על מחיר השוק של דבר שנמכר בפומבי. מטרה השנייה: להונות את הציבור או כל אדם. מטרה השלישית: לסחוט נכס מאדם. 

העונש על עבירה של קשירת קשר להונות הינה עונש של עד 3 שנות מאסר.
התחזות כאדם אחר

"המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות, דינו – מאסר שלוש שנים; התייצג כאדם הזכאי על פי צוואה או על פי דין לנכס פלוני והוא עושה זאת כדי להשיג את הנכס או את החזקתו, דינו – מאסר חמש שנים."

התחזות היא הצגה עצמית בצורה כוזבת, עם או בלי כוונה פלילית, המשמשת למתחזה (האדם המבצע התחזות) כדי להישאר אנונימי, להשיג מטרות שקשות יותר או בלתי ניתנות להשגה בהצגה עצמית אמיתית או לשם מהתלה. כאשר המתחזה מבצע הונאה בניגוד לחוק, התחזותו היא בגדר עבירה פלילית. לעתים ההתחזות היא תוך שמירת זהותו האמיתית של המתחזה, אך תוך ייחוס תכונות כוזבות, ולעתים ההתחזות היא בזהות בדויה, כלומר המתחזה מציג עצמו כאחר, תוך החלפת שמו.

יוצא מכאן איפוא, כי מי שמציג עצמו ("מציג עצמו" – הכוונה למי שמתחזה, מי "שמעמיד פנים", והצגה במקרה הזה הינה בין אם בשתיקה ובין אם בהתנהגות) בכזב כאדם אחר, בין אם חי או בין אם מת, וזאת בכוונה להונות אדם אחר או להונות את הציבור.
העונש על עבירה של התחזות לאדם אחר הינה עונש של עד 5 שנות מאסר.

סעיפים 441 עד 446 לחוק העונשין, תשל"ז-1977, אוסרים על פעולות הכרוכות בהתחזות. הסעיף העיקרי הוא סעיף 441 האוסר על "התחזות כאדם אחר". עיקרו של הסעיף הוא כי "המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות – דינו מאסר שלוש שנים". לא ההתחזות היא האסורה, כי אם הכוונה להונות באמצעותה. הסעיפים הבאים אוסרים על "הודיה כוזבת בהתחייבות" (אדם המודה בשם אדם אחר בחוב), "התחזות כבעל תעודה", "העברת תעודה לשם התחזות", "התחזות כבעל תעודת אופי לא שלו" ו"העברת תעודה לשם התחזות".

סעיף קרוב הוא סעיף 415 המדבר על "קבלת דבר במרמה", לפיו "המקבל דבר במרמה, דינו – מאסר שלוש שנים…". אדם שאינו מתחזה לאדם אחר, אלא טוען כי הוא טייס, או כי הוא ראש המוסד, ועל סמך טענות שקריות אלו מקבל הלוואה, או טובות הנאה מיניות מנשים, עובר על סעיף זה.

סעיף נוסף הוא סעיף 416 המדבר על "קבלת דבר בתחבולה", לפיו "המקבל דבר בתחבולה או בניצול מכוון של טעות הזולת שאין בהם מרמה, דינו מאסר שנתיים". לפי סעיף זה אם בגלל ששמי הוא במקרה משה קצב, אנשים יחשבו בטעות שאני נשיא המדינה, ואקבל מהם הטבות מבלי שאעמידם על טעותם, הרי שעברתי עבירה פלילית.

סעיף 283 לחוק אוסר על "התחזות לעובד הציבור". בניגוד לסעיפים האחרים הדורשים "כוונה להונות" או "קבלת דבר", כאן עצם ההתחזות היא אסורה. עם זאת נדרש "ביצוע פעולה" כלשהי. אין די שאדם לובש בגדי שוטר, עליו גם לכוון את התנועה על מנת לעבור על הסעיף.

לפי סעיף 120 לחוק "מי שעשה, מכר או מסר חותם או חותמת או נייר המתחזים כרשמיים, וכן מי שעשה, מכר או מסר מדים של צבא הגנה לישראל או של משטרת ישראל או מדים רשמיים אחרים ללא סמכות כדין, דינו מאסר שנה. התכוון להכין מעשה עבירה לפי פרק זה (הפרק הדן בסודות רשמיים) שעונשה מאסר שבע שנים או עונש חמור מזה – דינו מאסר חמש שנים".

סעיף 211, לפיו "גבר הנכנס בבגדי אישה למקום המיוחד לנשים דינו מאסר שנה אחת", בוטל בשנת 2000.

הודייה כוזבת בהתחייבות

"המודה בשמו של אדם אחר בחבות או בכל מסמך בבית-משפט או בפני אדם המוסמך כדין לקבל הודיה כאמור ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שלוש שנים."

התחזות לבעל תעודה

"תעודה שניתנה מאת רשות מוסמכת לאדם אחר ומעידה על אותו אדם שיש לו כשירות מוכרת בחוק לענין פלוני, או שהוא נושא משרה פלונית, או שהוא זכאי לעסוק במקצוע, במלאכה או בעסק מסויימים או שהוא זכאי לזכות, לזכות יתר, לדרגה או למעמד פלוני – כל המנפק את התעודה ומתייצג בכזב כאדם ששמו נקוב בה, דינו כאילו זייף אותה."

מי שמציג עצמו כמי שניתנה לו תעודה מאת רשות מוסמכת, ומעידה על אותו אדם שיש לו כשירות מוכרת בחוק לעניין פלוני, או שהוא נושא משרה פלונית, או שהוא זכאי לעסוק במקצוע, במלאכה או בעסק מסויים, או שהוא זכאי לדרגה או למעמד פלוני.
בעל תעודה – הכוונה למי שמציג עצמו כאילו הוא זה שהתעודה מתייחס אליו.
העונש על עבירה של התחזות לבעל תעודה הינו עונש של עד 3 שנות מאסר.

העברת תעודה לשם התחזות

"מי שניתנה לו מאת רשות מוסמכת תעודה המעידה עליו ככל האמור בסעיף 443, והוא מוכר או נותן או משאיל את התעודה לאחר בכוונה שהלה יוכל להתייצג כמי ששמו נקוב בתעודה, דינו – מאסר שלוש שנים."

התחזות כבעל תעודת אופי לא שלו

"המנפק תעודת אופי של אדם אחר כדי להשיג עבודה, דינו – מאסר שנה אחת."

 העברת תעודת אופי

"מי שניתנה לו תעודת אופי, והוא מוכר או נותן או משאיל אותה לאחר בכוונה שהלה יוכל לנפק את התעודה כדי להשיג עבודה, דינו – מאסר שלוש שנים."

עבירות מרמה, סחיטה ועושר מחוק העונשין

סימן ו' : עבירות מרמה, סחיטה ועושק

 414. הגדרות

בסימן זה –
"דבר" – מקרקעין, מיטלטלין, זכות וטובת הנאה;
"מרמה" – טענת עובדה בענין שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות, ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת; ו"לרמות" – להביא אדם במרמה לידי מעשה או מחדל;
"מסמך" – תעודה שבכתב, וכל אמצעי אחר, בין בכתב ובין בצורה אחרת, העשוי לשמש ראיה;
"זיוף" – אחת מאלה:
(1)   עשיית מסמך הנחזה להיות את אשר איננו, והוא עשוי להטעות;
(2)  שינוי מסמך – לרבות הוספת פרט או השמטת פרט – בכוונה לרמות, או ללא סמכות כדין ובאופן הנחזה כאילו נעשה השינוי בסמכות כדין;
(3)   חתימת מסמך בשם פלוני ללא סמכות כדין, או בשם מדומה, באופן העשוי להיחזות כאילו נחתם המסמך בידי פלוני;
"שיק" – כמשמעותו בפקודת השטרות 37, לרבות שטר חליפין משוך על אגודה שיתופית לאשראי שהוא בר פרעון עם דרישה;
"בנקאי" – האדם שעליו משוך השיק.

 415. קבלת דבר במרמה

המקבל דבר במרמה, דינו – מאסר שלוש שנים, ואם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות, דינו – מאסר חמש שנים.

418. זיוף

המזייף מסמך, דינו – מאסר שנה; זייף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר, דינו – מאסר שלוש שנים; ואם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות, דינו – מאסר חמש שנים.

 419. זיוף המשפיע על עסקאות

המזייף מסמך שיש בו ידיעה על אדם או על תאגיד בכוונה לרמות, דינו – מאסר שלוש שנים; אין נפקא מינה, לענין זה, אם האדם או התאגיד היו קיימים או לא ואם התאגיד עמד להיווסד אך לא נוסד.

 420. שימוש במסמך מזויף

המגיש או מנפק מסמך מזויף או משתמש בו בדרך אחרת, בידעו שהוא מזויף, דינו כדין מזייף המסמך.

 421. זיוף בידי עובד הציבור

עובד הציבור המזייף מסמך שהוא ממונה על עשייתו או על שמירתו, או שיש לו גישה אליו בתוקף תפקידו, דינו – מאסר שלוש שנים עם או בלי קנס; עשה כן בכוונה לקבל דבר, דינו – מאסר חמש שנים עם או בלי קנס; קיבל דבר באמצעות מסמך מזויף כאמור, דינו – מאסר שבע שנים עם או בלי קנס.

 422. שידולי מרמה

המשדל אדם במרמה לעשות מסמך או לחתום עליו או להשיג חתימת אדם אחר או חותמת על מסמך, דינו כדין מזייף ודין המסמך כדין מסמך מזויף; המשדל אדם במרמה להשמיד מסמך ויש בכך כדי לגרום לו הפסד דבר, דינו כדין המקבל דבר במרמה; אין הוראות אלה באות לגרוע מהוראת כל דין אחר בעניין שידול.

 423. רישום כוזב במסמכי תאגיד

מייסד, מנהל, חבר או פקיד של תאגיד, הרושם, או גורם לרישום, פרט כוזב במסמך של התאגיד, בכוונה לרמות, או נמנע מלרשום בו פרט אשר היה עליו לרשמו, בכוונה לרמות, דינו – מאסר חמש שנים; לענין סעיף זה, וסעיפים 424 ו-425, "תאגיד" – לרבות תאגיד העומד להיווסד.

  425. מרמה והפרת אמונים בתאגיד

מנהל, מנהל עסקים או עובד אחר של תאגיד, או כונס נכסים, מפרק עסקים, מפרק עסקים זמני, מנהל נכסים או מנהל מיוחד של תאגיד, אשר נהג אגב מילוי תפקידו במרמה או בהפרת אמונים הפוגעת בתאגיד, דינו – מאסר שלוש שנים.

 426. העלמה במרמה

המעלים או משמיד או מוציא מרשותו מסמך או נכס בכוונה לרמות, דינו – מאסר שלוש שנים.

 427. סחיטה בכוח

 (א)   המשתמש שלא כדין בכוח כדי להניע אדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו – מאסר שבע שנים; הביא השימוש בכוח לידי עשיית המעשה או המחדל, דינו – מאסר תשע שנים.(ב)   לעניין סעיף זה, דין המאכיל או המשקה סמים או משקאות משכרים כדין המשתמש בכוח.

 428. סחיטה באיומים [תיקון: תש"ם]

המאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות, בפגיעה שלא כדין בגופו או בגוף אדם אחר, בחירותם, ברכושם, בפרנסתם, בשמם הטוב או בצנעת הפרט שלהם, או מאיים על אדם לפרסם או להימנע מפרסם דבר הנוגע לו או לאדם אחר, או מטיל אימה על אדם בדרך אחרת, הכל כדי להניע את האדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו – מאסר שבע שנים; נעשו המעשה או המחדל מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו – מאסר תשע שנים.

סימן ז' : הונאה

 439. הונאת נושים

 (א)   הנותן במתנה או מוסר או מעביר או משעבד נכס מנכסיו או גורם לאחת מאלה, בכוונה להונות נושה מנושיו, דינו – מאסר שלוש שנים.
(ב)   המוכר או מסלק חלק מנכסיו אחרי התאריך שבו ניתן נגדו פסק דין או צו לתשלום כסף שלא קיימם, או תוך חדשיים לפני התאריך האמור, והכל בכוונה להונות נושיו, דינו – מאסר שלוש שנים.

 440. קשר להונות

הקושר קשר עם זולתו להשפיע במרמה או בהונאה על מחיר השוק של דבר הנמכר בפומבי או להונות את הציבור או כל אדם, או לסחוט נכס מאדם, דינו – מאסר שלוש שנים.

 441. התחזות כאדם אחר

המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות, דינו – מאסר שלוש שנים; התייצג כאדם הזכאי על פי צוואה או על פי דין לנכס פלוני והוא עושה זאת כדי להשיג את הנכס או את החזקתו, דינו – מאסר חמש שנים.

 442. הודיה כוזבת בהתחייבות

המודה בשמו של אדם אחר בחבות או בכל מסמך בבית משפט או בפני אדם המוסמך כדין לקבל הודיה כאמור ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שלוש שנים.

 443. התחזות כבעל תעודה

תעודה שניתנה מאת רשות מוסמכת לאדם אחר ומעידה על אותו אדם שיש לו כשירות מוכרת בחוק לענין פלוני, או שהוא נושא משרה פלונית, או שהוא זכאי לעסוק במקצוע, במלאכה או בעסק מסויימים או שהוא זכאי לזכות, לזכות יתר, לדרגה או למעמד פלוני -כל המנפק את התעודה ומתייצג בכזב כאדם ששמו נקוב בה, דינו כאילו זייף אותה.

 444. העברת תעודה לשם התחזות

מי שניתנה לו מאת רשות מוסמכת תעודה המעידה עליו ככל האמור בסעיף 443, והוא מוכר או נותן או משאיל את התעודה לאחר בכוונה שהלה יוכל להתייצג כמי ששמו נקוב בתעודה, דינו – מאסר שלוש שנים.

 445. התחזות כבעל תעודת אופי לא שלו

המנפק תעודת אופי של אדם אחר כדי להשיג עבודה, דינו – מאסר שנה אחת.

 446. העברת תעודת אופי

מי שניתנה לו תעודת אופי, והוא מוכר או נותן או משאיל אותה לאחר בכוונה שהלה יוכל לנפק את התעודה כדי להשיג עבודה, דינו – מאסר שלוש שנים.

פרק י"ב : זיוף כספים ובולים

סימן א' : שטרי כסף

461. הגדרה

"שטר כסף", לעניין סימן זה – כל שטר או שטר חליפין שהוציא אותם בנק בישראל, לרבות בנק ישראל, או אדם או תאגיד המנהלים עסקי בנק בכל מקום שהוא בעולם, ושטר כסף ושטר חליפין חלק וכל שטר מטבע שהם הילך חוקי בישראל או בארץ שבה הוצאו.

 462. זיוף שטר כסף

העושה אחת מאלה, דינו – מאסר שבע שנים:
(1)   בכוונה להונות, מזייף או משנה שטר כסף או מנפק שטר הנחזה כשטר כסף בידעו שהוא זוייף או שונה;
(2)   מביא או מקבל מחוץ לישראל או רוכש או מקבל בישראל או מחזיק או שומר שטר הנחזה כשטר כסף בידעו שהשטר זויף או שונה, ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין.

 463. חיקוי שטר כסף

 (א)   העושה או גורם שייעשה מסמך הנחזה כשטר כסף או כחלק משטר כסף, או הדומה להם מבחינה כלשהי, או דומה להם במידה שיש בה כדי להטעות, והמשתמש לכל צורך שהוא במסמך כאמור או מנפק אותו, דינם – מאסר שלושה חדשים, ובית המשפט יצווה על חילוט המסמך והעתקיו וכל מכשיר או דבר אחר שהוא בהחזקת העבריין ושימש או יכול לשמש להדפסתו או לשכפולו של מסמך כאמור.
(ב)   מי ששמו נקוב במסמך שעשייתו היא עבירה לפי סעיף זה והוא יודע את שמו ומענו של האדם שהדפיס או עשה את המסמך, ומסרב לגלותם לשוטר, דינו – מאסר שלושה חדשים.
(ג)   מי ששמו נקוב במסמך שעליו הואשם אדם בעבירה לפי סעיף זה, או במסמך אחר ששימש או שנופק לעניין המסמך הנדון, תהיה זו ראיה לכאורה שגרם לעשיית המסמך.

 464. החזקת חומר לזיוף שטרי כסף

העושה אחת מאלה ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר חמש שנים:
(1)   עושה, מוכר או מציג למכירה נייר הדומה לנייר מיוחד המשמש לעשיית שטרי כסף והעשוי להתקבל כמוהו, או משתמש בו, או שומר או מחזיק נייר כאמור ביודעין;
(2)   עושה מסגרת, תבנית או מכשיר המשמשים לעשיית נייר כאמור בפסקה (1) או לצור על גבי הנייר או בתוכו מלים, ספרות, ציון או כל סימן אחר שנתייחדו לו ומופיעים בו, או משתמש בכלים כאמור או שומר או מחזיק אותם ביודעין;
(3)   גורם, בערמה או בתחבולה, כי מלים, ציון או סימן כאמורים בפסקה (2) או המכוונים להיות דומים להם והעשויים להתקבל כמוהם, יופיעו בגופו של נייר כשהם נראים לעין;
(4)   חורת או עושה בדרך אחרת, על לוח או על כל חומר, שטר הנחזה כשטר כסף או כחלק ממנו, או שם, מלה, מספר, ספרה, סימן, אות או קישוט הדומים לחתימה שעל שטר כסף או המכוונים כנראה להיות דומים לחתימה כאמור;
(5)   משתמש בלוח, חומר, מכשיר או ציון כאמור בסעיף זה לעשיית שטרי כסף או להדפסתם, או שומר או מחזיק אותם ביודעין;
(6)   מנפק ביודעין נייר שנעשה בו או שהודפס עליו דבר כאמור, או שומר או מחזיק נייר כאמור ביודעין.

 465. הנפקת שטרי כסף שלא כדין

המנפיק שטר כסף בלי סמכות כדין, דינו – מאסר חמש שנים.

 466. קלקול שטר מטבע

מי שביודעין מטשטש, קורע, חותך או מקלקל בדרך אחרת שטר מטבע שהוא הילך חוקי בישראל, דינו – מאסר שלושה חדשים.

 467. חיקוי שטר מטבע

העושה או מנפק דבר שאינו שטר מטבע והוא דומה בעיקרו לשטר מטבע שהוא הילך חוקי בישראל, דינו – קנס חמש מאות לירות.

 468. חילוט שטרי כסף מזויפים

כל שטר כסף מזויף או מחוקה, וכל דבר כאמור בסעיף 467 שנמצא ברשותו של מי שהורשע בעשייתו או בניפוקו, יצווה בית המשפט על חילוטו, ללא פיצוי למחזיק, ומשחולט יושמד או ייעשה בו בדרך אחרת, הכל כפי שיורה שר המשפטים.

 469. חיפוש וחילוט של ציוד לזיוף

 (א)   ראה שופט בית משפט שלום, על יסוד תצהיר, שיש יסוד סביר להניח כי בידו של אדם או בהחזקתו ישנו או היה, ללא רשות או הצדק כדין, אחד הדברים המנויים להלן, רשאי הוא ליתן צו חיפוש:(1)   שטר כסף מזויף או מחוקה;
(2)   מכשיר לעשיית נייר המשמש לשטרי כסף או חיקויו;
(3)   חומר שיש עליו מלים, צורות, ציונים או אותיות המסוגלים או מכוונים ליצור רושם של שטר כסף.
(ב)   נמצא המחופש, ייתפס ויחולט בצו בית המשפט הדן את העבריין, ואם לא היה משפט – בצו שופט בית משפט שלום, ומשחולט יושמד או ייעשה בו בדרך אחרת, הכל כפי שיורה שר המשפטים.

סימן ב' : מטבעות

 470. הגדרות

בסימן זה –
"מטבע" – מטבע של מתכת, מכל סוג וערך, הנמצאת במחזור כדין בישראל או במדינה אחרת;
"מתכת" – לרבות כל תערובת או נתך של מתכות;
"מטבע מזויפת" – מטבע שאינה אמיתית אבל דומה למטבע אמיתית, או שיש בה כדי לדמות לה או להתקבל במקומה, לרבות מטבע אמיתית שנעשה בה שינוי עד שהיא דומה למטבע בת ערך גבוה יותר, או שיש בה כדי לדמות לה או להתקבל מקומה, ולרבות מטבע אמיתית קצוצת שפה, משויפת או פחותת מידה או משקל באופן אחר, שנעשה בה שינוי כדי להסתיר את הקיצוץ, השיוף או ההפחתה, והכל ללא הבדל אם המטבע היה במצב ראוי לניפוק או לא ואם תהליך השינוי גמור או לא;
"מטבע מעולה" – מטבע של זהב או של כסף;
"מטבע פשוטה" – מטבע שאינה מעולה;
"מזהיב" ו-"מכסיף", לעניין מטבע – לרבות נותן מראה של זהב או כסף בכל דרך אחרת;
"מתקין" – עושה, מתקן, מתחיל לעשות או לתקן או מכין לעשייה או לתיקון;
"מכשיר" – לרבות מכונה.

 471. זיוף מטבע מעולה

העושה או מתחיל לעשות מטבע מעולה מזויפת, דינו – מאסר שבע שנים.

 472. הכנת מתכת לזיוף מטבע מעולה

המזהיב או מכסיף פיסת מתכת המתאימה לפי גדלה או צורתה לטביעה, בכוונה שתיטבע למטבע מעולה מזוייפת, או נותן לפיסת מתכת גודל וצורה המתאימים להקלת טביעתה של מטבע כאמור בכוונה שתיטבע, דינו – מאסר שבע שנים.

 473. הכנת מכשירים לזיוף מטבע מעולה

העושה אחת מאלה, ואין בידו להוכיח סמכות או הצדק כדין, דינו – מאסר שבע שנים:
(1)   מתקין, מחזיק או מעביר חותם או תבנית המותאמים ליצור דמות שלמה, או חלקית, לצד אחד של מטבע מעולה או לשניהם, בידעו שהם מותאמים כאמור;
(2)   מתקין, מחזיק או מעביר מכשיר המותאם או מכוון לשימוש בסימון קצות מטבעות בסימנים או בספרות הנחזים כדומים לאלה שבקצות מטבע מעולה, בידעו שהוא מותאם או מכוון כאמור;
(3)   מתקין, מחזיק או מעביר מדפס לטביעה או מכשיר שהותאם לחיתוך אסימונים עגולים של זהב או של כסף או של מתכת אחרת, בידעו כי המדפס או המכשיר שימשו או היו מכוונים לשמש בעשיית מטבע מעולה מזויפת.

 474. קיצוץ מטבע מעולה

העושה מעשה במטבע מעולה בדרך שיש בו להפחית את משקלה, בכוונה שלאחר המעשה תתקבל המטבע כמטבע מעולה, או מחזיק או מעביר שלא כדין גרודת או גזורת של זהב או של כסף, או זהב או כסף בצורת מטיל, אבק או תמיסה או בצורת אחרת, שהושגו במעשה כאמור במטבע מעולה, בידעו שהושגו כך, דינו – מאסר שבע שנים.

 475. מסחר במטבע מעולה מזויפת

הקונה או מוכר או מקבל מטבע מעולה מזויפת או משלם בה או מעביר אותה, לפי ערך נמוך מהערך שהיא מביעה או שנתכוונו כנראה שתביע, או מציע לעשות כן, ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שבע שנים.

 476. הבאת מטבע מעולה מזויפת

המביא לישראל או מקבל מן החוץ מטבע מעולה מזויפת בידעו שהיא מזויפת, ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שבע שנים.

 477. זיוף מטבע פשוטה

העושה אחת מאלה, דינו – מאסר שבע שנים:
(1)   עושה או מתחיל לעשות מטבע פשוטה מזויפת;
(2)   מתקין, מחזיק או מעביר ביודעין מכשיר מותאם ומכוון לעשות בו מטבע פשוטה מזויפת ואין בידו להוכיח סמכות או הצדק כדין;
(3)   קונה, מוכר, מקבל, משלם או מעביר מטבע פשוטה מזויפת במחיר נמוך מהערך שהיא מביעה או שכנראה נתכוונו שתביע, או מציע לעשות אחד המעשים האלה.

 478. הוצאת מכשירים וחמרים ממטבעה של המדינה

המוציא ביודעין ממטבעה של המדינה חותם, תבנית, מכשיר או מדפס המשמשים בטביעה, או חלק מהם הראוי לשימוש, או מטבע, מטיל או מתכת, ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שבע שנים.

 479. ניפוק מטבע מזויפת [תיקון: תשל"ח]

העושה אחת מאלה, דינו – מאסר שלוש שנים:
(1)   מנפק ביודעין מטבע מזויפת;
(2)   מחזיק ביודעין לא פחות משלוש מטבעות מזויפות כדי לנפק מהן.

 480. השחתת מטבע [תיקון: תשמ"ח]

המטשטש צורת מטבע על ידי שהוא מטביע בה שם או מלה או במזיד מתיך מטבע, דינו – מאסר שנה אחת.

481. ניפוק תחליפי מטבע

המנפק אחת מאלה בחזקת מטבע מעולה, בכוונה להונות, דינו – מאסר שלוש שנים:
(1)   מטבע שאינה מטבע כמשמעה בסימן זה;
(2)   מתכת שערכה פחות מערך המטבע שבחזקתה היא מנופקת, בין שהיא מטבע ובין שאינה מטבע.

 482. ייצוא מטבע מזויפת

המייצא ביודעין מטבע מזויפת או מניח אותה ביודעין בכלי שיט או בכלי רכב כדי שתיוצא ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק בדין, דינו – מאסר שלוש שנים.

483. חיפוש וחילוט של מטבע מזויפת

(א)   ראה שופט בית משפט שלום, על יסוד תצהיר, שיש יסוד סביר להניח כי בידו של אדם או בהחזקתו ישנו או היה, ללא רשות או הצדק כדין, אחד הדברים המנויים להלן, רשאי הוא ליתן צו חיפוש:
(1)   מטבע מזויפת;
(2)   מכשיר המותאם ומכוון לזיוף מטבע;
(3)   מטילי זהב או כסף, או גרודת, גזורת, אבקה, תמיסה או כל צורה אחרת של זהב או כסף, שהופקו או הושגו בהקטנת מטבע מעולה או בהפחתת משקלה.
(ב)   נמצא המחופש, ייתפס ויחולט בצו בית המשפט הדן את העבריין, ואם לא היה משפט – בצו שופט בית משפט שלום.

484. סמכות לתפוס שטר מטבע ומטבע מזויף [תיקון: תש"ם]

עובד המדינה, עובד בנק ישראל או עובד בנק המקבל שטר מטבע או מטבע שיש לו יסוד סביר להניח שהם מזויפים, יתפסם וימסרם מיד למשטרה, והמשטרה, לאחר שתעשה בהם כל פעולה או חקירה שתראה למועיל, תעביר אותם לבנק ישראל; החליט נגיד בנק ישראל ששטר המטבע או המטבע מזויפים, רשאי הוא לחתכם, לטשטשם או להשמידם בין בתשלום פיצויים ובין בלי פיצויים.

סימן ג' : בולים

485. הגדרות

בסימן זה, "מתקין" – עושה, מתקן, מתחיל לעשות, לתקן או להשתמש או מכין לעשייה או לתיקון.

486. התקנת מכשיר לעשיית בולים

העושה אחת מאלה, ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שבע שנים:
(1)   ביודעין מחזיק או מעביר או מתקין מטבעת או מכשיר אחר, או מכינם לשימוש, וניתן להפיק בהם הטבעה הדומה להטבעה המופקת בכלים כאלה בהדפסתם או בהטבעתם של בולי הכנסה או בולי דואר מודבקים או מוטבעים המשמשים לצרכי מדינת ישראל או לצרכי מדינת חוץ, או שניתן להפיק בהם מלים, ספרות, אותיות, סימנים או קווים הדומים למצויים בנייר מיוחד לצרכים האמורים המסופק מאת הרשות שנועדה לכך;
(2)   ביודעין מחזיק או מעביר נייר או חומר אחר שיש בהם הטבעה של מטבעת או של מכשיר כאמור בפסקה (1), או נייר שיש בו מלים, ספרות, אותיות, סימנים או קווים כאמור שם.

487. עשייה והכנה בזיוף בולי דואר

(א)   העושה אחת מאלה, ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שנה אחת:
(1)   עושה או מתחיל או מתכונן לעשות, על נייר או על חומר אחר, חיקוי או דמות של בול המשמש בול דואר במדינת ישראל או במדינת חוץ או מחזיק או מעביר חיקוי או דמות כאמור או משתמש בהם לצרכי דואר;
(2)   מתקין, מחזיק או מעביר מכשיר או חומר לעשיית חיקוי או דמות כאמור בפסקה (1).
(ב)   כל דבר מן הדברים האמורים בסעיף קטן (א) שנמצא ברשותו של העבריין – יחולט.
(ג)   בול המציין שיעורם של דמי דואר בארץ פלונית יראו, לענין סעיף זה, כבול המשמש לצרכי דואר באותה ארץ, כל עוד לא הוכח היפוכו של דבר.

 488. מכשיר לעשיית חותמים

העושה אחת מאלה ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שנה אחת:
(1)   ביודעין מחזיק או מעביר או מתקין מכשיר שניתן להפיק בו הטבעה הדומה להטבעה המופקת במכשיר שעושים בו חותם מוטבע או מודבק המשמש לצרכי שירות ציבורי או לצרכי אדם שהוסמך על פי דין להשתמש בחותם, או שניתן להפיק בו על גבי נייר מלים, ספרות, אותיות, סימנים או קווים הדומים לאלה המצויים בנייר מיוחד לצרכים האמורים המסופק מאת הרשות שנועדה לכך;
(2)   ביודעין מחזיק או מעביר נייר או חומר אחר שיש בו הטבעה של מכשיר כאמור בפסקה (1), או נייר שיש בו הפקה כאמור בפסקה (1).

עורך דין הונאות : המגן מפני עולם הפשיעה הכלכלית

העולם המודרני, המבוסס במידה רבה על עסקאות מקוונות ותקשורת דיגיטלית, פותח צוהר רחב להונאות פיננסיות מכל הסוגים. קורבנות תמימים מוצאים את עצמם נופלים קורבן לרמאויות, גניבות זהות, ניצול לרעה ועוד. במקרים אלו, עורך דין מומחה בתחום ההונאות הפיננסיות יכול להיות המגן החשוב ביותר.

מה עושה עורך דין הונאות?

עורך דין הונאות הוא איש מקצוע בעל ידע וניסיון נרחב בתחום המשפט הפלילי והאזרחי, המתמחה בחקירה, הוכחה וטיפול במקרים של הונאות פיננסיות. הוא מסייע לקורבנות להבין את זכויותיהם, אוסף ראיות, בונה תיק משפטי חזק ופועל להביא את העבריינים לדין צדק.

יתרונות פנייה לעורך דין הונאות:

  • ידע וניסיון מקצועיים: עורך דין מומחה בתחום יכיר את כל היבטי החוק ואת דרכי הפעולה האפשריות, ויוכל לספק לכם ייעוץ משפטי מקיף ומותאם אישית.
  • איסוף ראיות: עורך דין יוכל לסייע לכם לאסוף ראיות חשובות, כגון תיעוד העברות כספים, התכתבויות, הקלטות ועוד, שיסייעו בבניית תיק חזק.
  • ייצוג משפטי: עורך דין יוכל לייצג אתכם בבית המשפט, לנהל משא ומתן עם הצד השני ולדאוג שזכויותיכם יישמרו לאורך כל ההליך המשפטי.
  • השגת פיצויים: במקרים רבים, עורך דין יוכל לסייע לכם לקבל פיצויים מהעבריינים, הן בגין הנזק הישיר שנגרם לכם והן בגין עוגמת הנפש.

עורך דין הונאות הוא גורם חיוני עבור כל מי שנפל קורבן להונאה פיננסית, או מי שביצע עבירה וזקוק לליווי מקצועי. ידע, ניסיון ומקצועיותו יכולים לסייע לכם להשיג צדק, להחזיר את כספכם ולמנוע נזקים נוספים. או במקרה ואתם חשודים בביצוע הונאה, עו"ד יוכל לסייע לכם בהליך ולהדריך אתכם בכל שלב.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
או חייגו: 1-700-700-088
דילוג לתוכן